Σάββατο, Ιουνίου 27, 2009

Απειλητική δυσφορία

«Εμείς οι Έλληνες χρωστάμε πολλές ευχαριστίες στους ξένους επιστήμονες οι οποίοι επιδόθηκαν με αξιοσημείωτη αφοσίωση στο κοπιώδες έργο της επίλυσης του αινίγματος γραφής και γλώσσας, στην οποία είναι γραμμένα τα πανάρχαια αρχεία των προπατόρων μας που βρέθηκαν στην ιερή γη της Πατρίδας μας.» Πρόκειται για σχόλιο κάποιου έλληνα επιστήμονα, το οποίο ο γλωσσομαθής Βέντρις είχε προσέξει και μεταφράσει στα αγγλικά. Μετά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β «παρακολουθούσε», όπως γράφει ο βιογράφος του Άντριου Ρόμπινσον, «τον εθνικιστικό τόνο κάποιων αντιδράσεων με ελαφριά θυμηδία»*.

Είναι διαδεδομένη στη χώρα μας η παρεξήγηση ότι οι ξένοι που ασχολούνται με την ελληνική (ή ελλαδική) αρχαιότητα υιοθετούν τη δική μας, εθνοκεντρική οπτική σε αυτά τα θέματα. Βλέπουμε τους καρπούς της εργασίας τους όχι τόσο σαν επιστημονική συνεισφορά, όσο σαν φιλελληνική προσφορά - εξ ου και οι αφελείς εκφράσεις ευγνωμοσύνης, όπως του έλληνα καθηγητή που διασκέδασε άθελά του τον Βέντρις. Αναρωτιέμαι αν εκείνος θα ξαναγελούσε ή θα θύμωνε ακούγοντας κάποιους τωρινούς εθνικιστές να τον επικαλούνται ενάντια στο «επιστημονικό κατεστημένο» που δεν τους κάνει τη χάρη να ανακηρύξει ελληνική και τη Γραμμική Α. «Τα ίδια έλεγαν και για τη Γραμμική Β, μέχρι που τους έβαλε τα γυαλιά ένας ερασιτέχνης», είναι το γνωστό «αποστομωτικό» τους επιχείρημα. Πέρα από το γεγονός όμως ότι και ο ίδιος ο Βέντρις (που, ασφαλώς, δεν ήταν κανένας άσχετος με το αντικείμενο) απέρριπτε αρχικά την ελληνική λύση, ένας από τους λόγους που έφτασε τελικά εκεί ήταν ότι βασίστηκε στην υπόθεση των δύο ξεχωριστών γλωσσών. Έχοντας επηρεαστεί από μελέτες άλλων σημαντικών ερευνητών (όπως του Έμετ Μπένετ για τα διαφορετικά συστήματα μέτρησης των δύο Γραμμικών) εγκατέλειψε την αρχική του θέση ότι η Γραμμική Β απέδιδε την ίδια γλώσσα με τη Γραμμική Α και κινήθηκε προς τα ελληνικά αναζητώντας, ακριβώς, μια δεύτερη, εξω-κρητική γλώσσα. Αυτά μάλλον δεν είναι γνωστά στους υποστηρικτές της «ελληνικότητας» της μινωικής γραφής. Η εντύπωση, γενικότερα, ότι οι Μινωίτες ήταν ένα ελληνόφωνο και καθ’ όλα ελληνικό φύλο οφείλεται τόσο στην ελλιπή ενημέρωση για το θέμα (τις γλωσσικές, αρχαιολογικές κ.α. παραμέτρους του), όσο και σε μια αδυναμία ή απροθυμία να γίνει αντιληπτό ότι υπήρξαν και προελληνικοί ελλαδικοί πολιτισμοί.

Τα παραπάνω τα είχα γράψει σαν εισαγωγή σε ένα σημείωμα που ετοιμάζω για αστήρικτες «ελληνοκεντρικές» θέσεις του καθηγητή γενετικής κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (με τον οποίο είχα ασχοληθεί και παλιότερα). Ο κ. Τριανταφυλλίδης δείχνει να «εξελληνίζει» με εντυπωσιακή άνεση προγενέστερους πληθυσμούς και πολιτισμούς – και ο μινωικός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Θα δημοσιεύσω την κριτική σε λίγες μέρες. Συνέβη πρόσφατα, ωστόσο, ένα σχετικό περιστατικό που αξίζει να σχολιαστεί. Πληροφορούμαστε, συγκεκριμένα, τις «αντιδράσεις [που] προκάλεσε στην Κρήτη η δημόσια τοποθέτηση ανώτερης υπαλλήλου - αρχαιολόγου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ενός συναδέλφου της ιδιώτη, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνικότητα των Μινωιτών εμφανίζοντάς τους ως... απογόνους των Σημιτών, Εβραίων». Πρόκειται για την κ. Μεταξία Τσιποπούλου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, και τον κ. Κωστή Χρηστάκη. Τα περί εβραϊκής καταγωγής των Μινωιτών μάλλον αποτελούν «ερμηνεία» της δήλωσης του κ. Χρηστάκη (για την ακριβή μεταφορά της οποίας, πάντως, αμφιβάλλω) ότι: «Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους, οι Μινωίτες ήταν σημιτικό φύλο». Αν το είπε έτσι ο κ. Χρηστάκης, δεν είχε δίκιο, καθώς η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι Μινωίτες (όπως και οι πρώτοι, νεολιθικοί κάτοικοι του νησιού) ήρθαν από την Ανατολία. Το ότι, ωστόσο, δεν ήταν σημιτικό φύλο, προφανώς δεν σημαίνει ότι ήταν ελληνικό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μινωικός πολιτισμός συγκαταλέγεται -από γλωσσικής, και όχι μόνο, πλευράς- στους προελληνικούς.

Διαβάζουμε ότι όταν η κ. Τσιποπούλου «είπε ευθέως ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες», ο παρευρισκόμενος πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Σαρρής αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο «για διαστρέβλωση της Ιστορίας». Φυσικά, «ο ίδιος, βαθύς γνώστης της Ιστορίας», σε σχετικό του άρθρο «υπεραμύνεται της ελληνικότητας της Κρήτης και των Μινωιτών καταχωρώντας αποδεικτικά ιστορικά ντοκουμέντα από τη μυθολογία» κτλ. Συνδέει δε την απόρριψη της «ελληνικότητας» του μινωικού πολιτισμού ακόμα και με σκοτεινούς κύκλους «που κατά καιρούς εμφανίζονται και ομιλούν για δήθεν ανεξαρτησία της Κρήτης από την Ελλάδα»! Εκφράζει, τέλος, τη λύπη του «για τη δημοσιοποίηση τέτοιων θέσεων και απόψεων. Όταν μιλάμε για την Ιστορία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, και ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι ανώτερος κρατικός υπάλληλος». Βλέπουμε άλλωστε, θα συμπλήρωνα εγώ, πώς μπορεί να μπλέξει ένας επιστήμονας και κρατικός υπάλληλος όταν υπερασπίζεται «απρόσεκτα» κάποια βασικά δεδομένα της επιστήμης του.

Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητείται από ειδικούς να αυτολογοκρίνονται προκειμένου να μην προκαλούν «δυσφορία» (όπως γράφει δυο-τρεις φορές ο αρθρογράφος) σε αδαείς με εθνικές υπερευαισθησίες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη του «ελληνοκεντρικού» φαινομένου κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι. Καταρτισμένοι επιστήμονες με σημαντικό έργο (όπως φαίνεται να είναι π.χ. η κ. Τσιποπούλου) δέχονται υποδείξεις, επιθέσεις και συκοφαντίες από άσχετους που παριστάνουν τους υπερασπιστές της ιστορικής αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος. Ας έχουν αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον, κάποια δημόσια υποστήριξη – ιδίως από συναδέλφους τους, που μπορεί αύριο να βρεθούν σε ανάλογα δύσκολη θέση.

---------

* Andrew Robinson, «Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β», σελ. 150. Το όνομα του έλληνα επιστήμονα δεν το αναφέρει ο συγγραφέας. Αν κατάλαβα καλά, η μεταφρασμένη δήλωση είναι παρμένη από επιστολή του Βέντρις προς τον Τσάντγουικ. (Από το ίδιο βιβλίο –σελ. 78 και 93- και η πληροφορία για το άρθρο του Έμετ Μπένετ και την επίδρασή του στον Βέντρις.)


---------

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Χάρη σε έναν σύνδεσμο που παρέθεσε Ο Stazybο Hοrn, βρήκα τις σχετικές επιστολές που δημοσιεύτηκαν στην κρητική εφημερίδα "Πατρίς":

1. Αυτή είναι η αλήθεια για τους Μινωίτες (η πρώτη επιστολή του κ. Δημήτρη Σαρρή).

2. Η Κρήτη των λαβυρίνθων (η απάντηση του αρχαιολόγου κ. Κωστή Χρηστάκη).

3. Οι καινοφανείς θεωρίες και οι ύποπτοι κύκλοι της ανθελληνικής εκστρατείας (η δεύτερη επιστολή του κ. Σαρρή).

4. Ο απαράμιλλος Μινωικός πολιτισμός και οι κατά καιρούς αρνητές του (επιστολή του αναφερόμενου ως ιστορικού και συγγραφέα κ. Γιώργου Παναγιωτάκη).

Εδώ, τέλος, η σχετική.... επερώτηση στη Βουλή από τον κ. Γιάννη Σκουλά!

Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρηστάκης δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Σαρρή "να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό της Κρήτης, για την προσβολή που διέπραξε σε βάρος του". Ίσως, όμως, θα έπρεπε να ζητήσει ο κ. Σαρρής μια συγγνώμη από τον κ. Χρηστάκη, τουλάχιστον επειδή μετέτρεψε την ονομασία Προέλληνες, που αναφέρει στην επιστολή του ο αρχαιολόγος, σε Πρωτοέλληνες και, με βάση αυτή τη διαστρέβλωση, του καταλόγισε (όπως και ο κ. Σκουλάς στην επερώτησή του) ότι φάσκει και αντιφάσκει. Όλα αυτά, βέβαια, είναι ενδεικτικά της "σοβαρότητας" με την οποία συμμετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις κάποιοι εθνικά εύθικτοι.

16 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

Πράγματι, δυσφορία, να διαβάσει κανείς το άρθρο...

...ενός συναδέλφου της ιδιώτη...

...Η θεωρία των δύο αρχαιολόγων - ομιλητών αναπτύχθηκε αναπάντεχα στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσιάζοντας την έκδοση...

...στην οποία καταγράφεται διαχρονικά η ενασχόληση των Κρητών με το εμπόριο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα...

...Στην ομιλία της ενώπιον τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου...

...Η ίδια, επιτακτικά και με κατηγορηματικό τρόπο, επέμενε στις απόψεις της...

...αφού αναφέρεται στα τεκταινόμενα της εκδήλωσης,...

...υπεραμύνεται της ελληνικότητας της Κρήτης και των Μινωιτών καταχωρώντας αποδεικτικά ιστορικά ντοκουμέντα από τη μυθολογία...

...ο οποίος ήταν παρόν και αντέδρασε στα λεγόμενα των δύο ομιλητών...

Δείτε και στα σχόλια εδώ

hominid είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τον σύνδεσμο, Stazybο Hοrn. Κρίμα που δεν τα είχα δει νωρίτερα αυτά - θα τα προσθέσω στο σημείωμα τώρα. Ευχαριστώ και για τον κόπο σου να επισημάνεις τα λαθάκια του συντάκτη. ;)

Stazybο Hοrn είπε...

Οι Ηρακλειώτες βουλευτές αμύνονται σθεναρά και για το δίσκο της Φαιστού. Έχουν πάρει εργολαβία το θέμα...
http://malvumaldit.wordpress.com/index.php?s=%CE%A6%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D

hominid είπε...

Απορώ πώς δεν έχει διεκδικήσει ακόμα κάποιος μαχητικός βουλευτής και την ελληνικότητα της ετεοκρητικής.

Ανώνυμος είπε...

Και που δηλαδή να διαβάσουν οι πολιτικοί μας τα άρθρα και τα βιβλία σοβαρών αρχαιολόγων, ελλήνων και ξένων που δεν μιλούν για το ζήτημα της ελληνικότητας ή μη των μινωιτών, αλλά για το αν υπήρξε ποτέ μία κοινωνία όπως περιέγραψε και καθιέρωσε την κοινωνία των μινωιτών ο Evans. Μέσα από την τσιμενένια αναπαράσταση ενός βικτωριανού ανακτορικού μοντέλου στην Κνωσό, και ενός αντιγράφου της βρεττανικής αποικιοκρατικής κοινωνίας της εποχής με έμφαση στην θαλάσσια παντοκρατορία, μέσα από παραποιημένες ανασκαφικές φωτογραφίες και αυθαίρετες συμπληρώσεις τοιχογραφιών και αντικειμένων δημιουργήθηκε μια κοινωνία που απέχει πολύ από την ιστορική (ή έστω την αρχαιολογική - ανασκαφική) πραγματικότητα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ο Μινωικός πολιτισμός είναι ο μεγαλύτερος πολιτισμός που δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα μ.Χ.". Μόνο που οι φωστήρες της πολιτικής και οι εθνοπατέρες που τα ξέρουν όλα ελέω μερικών ψήφων, μάλλον δε θα αντέξουν τόσα ... χτυπήματα.

sapere aude είπε...

> hominid:
> Απορώ πώς δεν έχει διεκδικήσει ακόμα κάποιος μαχητικός βουλευτής και την ελληνικότητα της ετεοκρητικής.

Ο μέγας Κρασανάκης (www.krassanakis.gr/minoan.htm) έχει ήδη αποδείξει την ελληνικότητα των Ετεοκρητών:

----------------------------------------------------------------------
ΨΕΥΔΗ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ
Ορισμένοι λένε ότι οι Ετεοκρήτες δεν ήσαν Έλληνες [...]
Οι Ετεοκρήτες [...] ήσαν φυλετικά το αυτό με τους Δωριείς, Αχαιούς και Πελασγούς. Απλώς οι Ετεόκρητες ήσαν αυτόχθονες στην Κρήτη και οι άλλοι (Αχαιοί, Δωριείς και Πελασγοί) επήλυδες, δηλαδή είχαν πάει στο νησί* από τη Θεσσαλία μετά από τους Ετεόκρητες. Κάτι όπως είχε συμβεί και με τους Σπαρτιάτες, που εκείνοι είχαν πάει στην Πελοπόννησο από την Στερεά Ελλάδα. (Περισσότερα βλέπε στο βιβλίο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Α. Κρασανάκη)
----------------------------------------------------------------------

Όσο για τη γραμμική Α (www.krassanakis.gr/linear.htm):

----------------------------------------------------------------------
Η Γραμμική γραφή Α’ είναι και αυτή ελληνική (και αυτό θα φανεί, αν αποκρυπτογραφηθεί), αφού οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν και κατοίκησαν την Κρήτη, σύμφωνα με τον Παυσανία κ.α., ήταν τα αδέλφια Γόρτυς, Κύδων και Αρχέδιος* από τη Αρκαδία και Γορτυνία της Πελοποννήσου (εξ ου και η Γόρτυνα Κρήτης), οι καλούμενοι Ετεόκρητες
----------------------------------------------------------------------

* Ο κ. Κρασανάκης είναι απευθείας απόγονος του Αρχέδιου.

Ανώνυμος είπε...

Χειρότερο είναι το σχόλιο του αρχαιολόγου περι σημιτών εκτός κι αν γνωρίζει με κάποιο τρόπο τη γλώσσα των Μινωϊτών.

Μα είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα από επιστήμονες;

(κρατάμε και μια πισινή για το αν όντως ειπώθηκε κάτι τέτοιο)

Ανώνυμος είπε...

"Χειρότερο" γιατί οι άλλοι δύο τύποι δεν είναι αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί κλπ. αλλά προφανώς εντελώς άσχετοι.

Σαφώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης περιεχομένου. :)

hominid είπε...

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση.

- Ανώνυμε (22:28), σωστά επισημαίνεις την κριτική που έχει ασκηθεί σε μεθόδους και απόψεις του Έβανς (η επίμονα "μινωικο-κεντρική" οπτική του τον είχε, ως γνωστόν, οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και για τη Γραμμική Β). Σε άλλα όμως σημεία είχε δίκιο και οι απόψεις του έχουν ενισχυθεί από νεότερα ευρήματα (η θεωρία του π.χ. για την προέλευση των Κρητών από την Ανατολία).

- Sapere aude, απομένει να δούμε αν οι ενδιαφέροντες ισχυρισμοί του κ. Κρασανάκη θα αποτελέσουν αφορμή για νέες επερωτήσεις στη Βουλή. Ας ελπίσουμε, επίσης, να αποκρυπτογραφηθεί κάποτε η Γραμμική Α ώστε να "φανεί" (και τυπικά) "ότι είναι και αυτή ελληνική".

- Ανώνυμε (06:00 και 06:10), μεταξύ των προτεινόμενων θεωριών για την προέλευση της μινωικής γλώσσας υπάρχει και εκείνη που τη συνδέει με τις σημιτικές. Δεν είναι όμως η θεωρία που επικρατεί (σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον) και εκεί έγκειται η δική μου ένσταση στην τοποθέτηση του κ. Χρηστάκη.

Pausanias είπε...

Όλα αυτά που γράφετε με τόση ευκολία δεν είναι τίποτε περισσότερο από πιθανότητες και θεωρίες. Ένα "πίναμε και λέγαμε".Πότε αποδείχτηκαν όλα αυτά που λέτε;Άφησαν κάποια επιγραφή που λένε ότι είμαστε προέλληνες;Αφήστε λοιπόν τις αφ' υψηλού αναλύσεις και προσπαθήστε να δείτε τα αποδεδειγμένα και μόνο και όχι τις θεωρίες.Δεν είναι μακριά η ημέρα που ο παγωμένος σκελετός των Άλπεων χαρακτηρίζονταν ως ένας ημίγυμνος ανόητος βάρβαρος, με βιβλία και ντοκυμαντέρ και χιλιάδες σελίδες και ώρες ανοησιών αναλώθηκαν όταν τελικά κατάλαβαν ότι όλα ήταν ένα τεράστιο λάθος.Ούτε βάρβαρος, ούτε ημίγυμνος, ούτε ανόητος ήταν.Αυτή είναι η αξία των θεωριών που στηρίζετε κύριοι.Για να κάνω πιο έντονο αυτό που δεν θέλετε να δείτε να θέσω ένα κραυγαλέο ερώτημα που κανείς δεν θέλει να απαντήσει.Οι Αιγύπτιοι σταμάτησαν να χτίζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο τις πυραμίδες και άρχισαν να κάνουν πύλινα κακέκτυπα επειδή τελείωσαν οι πέτρες; οι σκλάβοι;οι γνώσεις;
Για να δούμε ποιες είναι οι θεωρίες γι' αυτό;Τα κάναν οι Σημίτες μήπως;
θα ήθελα να ακούσω απαντήσεις.Αν δεν το σβήσεις στα κρυφά.

Ανώνυμος είπε...

> Άφησαν κάποια επιγραφή που λένε ότι είμαστε προέλληνες; Αφήστε λοιπόν τις αφ' υψηλού αναλύσεις και προσπαθήστε να δείτε τα αποδεδειγμένα και μόνο και όχι τις θεωρίες.

Όχι, δεν άφησαν τέτοια επιγραφή, αλλά τα γλωσσικά στοιχεία που άφησαν δεν συνδέονται ετυμολογικά με ελληνικές ρίζες. Ακριβώς αυτά βλέπουμε, τα αποδεδειγμένα. Αντίθετα, οι λεγόμενοι ελληνοκεντρικοί προσπαθούν να εκβιάσουν ερμηνείες των προελληνικών αυτών στοιχείων για ιδεολογικούς λόγους. Χωρίς να έχει αποδειχθεί η σχέση των στοιχείων αυτών με την ελληνική γλώσσα, τα βαφτίζουν ελληνικά.

hominid είπε...

> "Αυτή είναι η αξία των θεωριών που στηρίζετε κύριοι."

Επιτρέψτε μου, Παυσανία, να παραπέμψω σε μια δική σας θεωρία, που σίγουρα αξίζει πολύ περισσότερο - από ψυχαγωγικής, τουλάχιστον, πλευράς.

Ανώνυμε, προφανώς συμφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παυσανία, έχεις πρόχειρη κάποια επιγραφή που να έλεγαν οι νεολιθικοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου ή ακόμα και αυτοί της Πρώιμης και Μέσης Εποχής Χαλκού (γιατί για αυτούς γίνεται η φασαρία)που να λένε ότι είναι Έλληνες; Και πως ορίζονται οι "Έλληνες"; μόνο από τη γραφή και τη γλώσσα (που ούτως ή άλλως ή δεν ξέρουμε ή δεν είχαν - γραφή - τόσο παλιά) ; Αν ήταν έτσι οι Αμερικάνοι των ΗΠΑ θα ήταν όλοι άγγλοι, οι Καναδοί θα ήταν λίγο άγγλοι λίγο γάλλοι, οι Μεξικάνοι Ισπανοί και ούτω καθεξής. Είναι όμως;

τουκιθεμπλομ είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, hominid. Τους προελληνικούς πληθυσμούς οι υπερεθνικιστές τούς κατατάσσουν αβίαστα στους ελληνικούς πληθυσμούς, εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου Πελασγικά του ιατρού Ιακώβου Θωμόπουλου, ο οποίος είχε "διαβάσει" τις ετεοκρητικές επιγραφές, την ετρουσκική επιγραφή της Λήμνου και παντού "ανακάλυπτε" Έλληνες. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους ερασιτέχνες ταγμένους στον εθνικισμό και όχι στην επιστήμη. Είναι λυπηρή αυτή η είδηση, προσωπικά ήθελα να κάνω ο ίδιος μία ανάρτηση, γιατί διάβασα στο alfavita.gr για το περιστατικό και ενώ κανείς θα περίμενε ο αρθρογράφος να παίρνει το μέρος της επιστήμης, το άρθρο ήταν γραμμένο σε κινδυνολογικούς εθνικιστικούς τόνους. Λυπάμαι που η ρινοκερίτιδα επεκτείνεται. Είναι ένδειξη αμάθειας και φανατισμού.

Παραθέτω και ένα απόσπασμα από τον Ηρόδοτο:
Ηρόδοτος, Α 173*
"...Οι Λύκιοι έχουνε αρχαία καταγωγή από την Κρήτη, την οποία κάποτε την κατείχαν ολόκληρη οι βάρβαροι. Όταν όμως οι γιοι της Ευρώπης, ο Σαρπηδόνας και ο Μίνωας, πολέμησαν για την βασιλεία και επικράτησε ο Μίνωας, εκδιώχθηκαν από το νησί και ο Σαρπηδόνας και οι υποστηρικτές του και κατέφυγαν στα εδάφη της Ασίας, στην Μιλυάδα.

http://tuki8eblom.blogspot.com/2005/01/blog-post.html

hominid είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, τουκιθεμπλόμ. Είναι αλήθεια ότι οι υποστηρικτές τέτοιων απόψεων είναι συνήθως ερασιτέχνες, αλλά και ορισμένοι ειδικοί πετάνε εθνικιστικές ανακρίβειες. Έκατσα και έγραψα (επιτέλους) το σημείωμα που σου είχα πει για την "ελληνικότητα" του μινωικού πολιτισμού και θα το ανεβάσω αύριο-μεθαύριο, αφού το ξανακοιτάξω.

Dr Purva Pius είπε...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.