Κυριακή, Ιουλίου 27, 2008

Ο μαγικός κόσμος της Ελληνικής Γλώσσας



Επίσης, το δεύτερο και τρίτο μέρος (ελπίζω να ανέβουν και τα υπόλοιπα).

Με τη βοήθεια ιδιοφυών ερευνητών, ο -μη εθνικιστής, μη πατριδοκάπηλος, μη ελληναράς- δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας αποκαλύπτει "τα μυστικά και τους μυστικούς κώδικες" της ελληνικής γλώσσας. Όπως πειστικά υποστηρίζει, οι αρχαίοι μας πρόγονοι "ένιωσαν τους κραδασμούς των ήχων της φύσης και παρήγαγαν λέξεις". Οι κραδασμοί αυτοί, όπως έχουν περάσει στην ελληνική, "επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική μας υγεία" τόσο ώστε "όταν τη μιλάμε σωστά μπορεί να έχουμε ακόμη και θεραπευτικές παρενέργειες, δηλαδή να μας θεραπεύει ορισμένες ασθένειες". Μάθετε για "τα μηνύματα που κρύβουν τα ελληνικά γράμματα", για τα καρύδια, τις κάρες και τις αμέτρητες άλλες λέξεις που ετυμολογούνται από το "ΚΡΑΤΣΣΣ!" των συγκρουόμενων κεράτων των τράγων και άλλες θαυμαστές πληροφορίες για την "ασύλληπτης νοημοσύνης ελληνική γλώσσα".

Προλογίζει, από την καρδιά του Αιγαίου, o γόνος της ελληνικής (αλς, αλς) θαλάσσης, βουλευτής και ΝεοΥορκέζος Άδωνις Γεωργιάδης. Δείτε τα βίντεο και διαπιστώστε οι ίδιοι την ευεργετική επίδραση της ελληνικής γλώσσας - ου μην αλλά και εκείνη του παρατεταμένου γέλιου.

-----
Προσθήκη:
Ανέβηκαν και το τέταρτοπέμπτο και έκτο μέρος της εκπομπής (εφάμιλλα των προηγούμενων). Εκτός από την εμπεριστατωμένη ανάλυση της κ. Τζιροπούλου για τη μουσική και θεραπευτική φύση των ελληνικών, αξιοσημείωτη είναι η αυθεντικότατη (πέραν πάσης αμφιβολίας) συνομιλία μεταξύ δύο σύγχρονων νέων, όπως την κατέγραψε πιστότατα (πέραν πάσης αμφιβολίας) ο εγκυρότατος  κ. Χαρδαβέλλας.

10 σχόλια:

Φοινικιστής είπε...

Ευχαριστούμε!

:-)

hominid είπε...

Όχι εμένα, τον απίστευτο Κώστα Χαρδαβέλλα. Ελπίζω να απολαύσουμε ξανά τους εκλεκτούς καλεσμένους του - αν όχι σε δική του εκπομπή, ίσως σε κάποια της κ. Πάνια.

Ανώνυμος είπε...

Πα πααα, αυτοί οι άνθρωποι θα πρόφεραν πολλά γιώτα μαζεμένα, υποψιάζομαι, γιατί τους πήραν σβάρνα οι "θεραπευτικές παρενέργειες" και λάλησαν.
Τα μισά βιντεάκια άντεξα να δω, κι ύστερα (κυρτό το ύστερα; κοίλο; δεν ξέρω να πω, κούφια η ώρα!) τα παράτησα, ούτε πλάκα δεν έχει πια.
Αν και θα πρέπει ίσως να τα δει κανείς όλα, προπαντός όσοι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με κανένα τέτοιο κουφό στην τάξη.
Με ρωτάνε καμιά φορά ξένοι σπουδαστές ποιοι τα υποστηρίζουν αυτά τα περί νοηματικής γλώσσας, εντέρων και τα λοιπά, και μου πέφτουν τα μούτρα.
Αλήθεια, μήπως θα 'πρεπε να κάνετε εσείς τα νέα παιδιά, που κατέχετε το θέμα, καμιά παρέμβαση σ' αυτούς τους αλήτες της τηλεόρασης;
Μια αναγνώστριά σας

hominid είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Πράγματι, εκτίθεται πλέον η Ελλάδα από τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει προβληματισμός και προσπάθεια για κάποια αντίδραση. Στην απορία πάντως των ξένων σπουδαστών που αναφέρατε, εκείνο που θα απαντούσα (και είναι σίγουρο) είναι ότι πρόκειται για εξωεπιστημονικούς εθνικιστικούς κύκλους. Γλωσσολόγος που να ασπάζεται αυτές τις ανοησίες ούτε υπάρχει, ούτε είναι δυνατόν να βρεθεί.

Σχετικά με την τηλεόραση, θα ήταν ευχής έργο αν καταπιανόταν με το ζήτημα (παραγλωσσολογία, παραϊστορία κτλ.) κάποια σοβαρή εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας. Υπάρχουν και τέτοιες. ;)

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι θέμα, κάτι βρίσκει να απαντήσει ο καθένας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε νιώθει κάποια αμηχανία και ντροπή, προπάντων όταν στη διάδοση ευτελών μύθων και απόψεων για την ελληνική γλώσσα εμπλέκονται πρεσβείες και υπουργοί Παιδείας.
Αλλά εκτός από τους προαναφερθέντες, νομίζετε π.χ. ότι οι εκπαιδευτικοί των διάφορων βαθμίδων εκπαίδευσης -ακόμη και οι φιλολόγοι, κι ακόμα πολλοί "προοδευτικοί" από αυτούς- πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες; Και καλά όλες οι άλλες, αλλά και η ελληνική;
Μια σχετική έρευνα, πολύ φοβάμαι πως θα σας τρόμαζε μάλλον. Η προσωπική μου εμπειρία, τουλάχιστον, αυτό λέει. Και τις απόψεις των κοινών θνητών για τη γλώσσα δεν τη διαμορφώνουν οι ερευνητές γλωσσολόγοι, ξέρεις. Γι' αυτό, κάθε παρέμβαση ανθρώπων με γνώσεις αλλά και κοινωνική ευαισθησία έχει νόημα.
Για σοβαρές εκπομπές δεν ξέρω, αλλά κάποια αξιόλογα άτομα στο δημοσιογραφικό χώρο όλο και θα υπάρχουν. Τα παιδιά από τα μπλογκ τα σχετικά με τη γλώσσα όλο και κάποιον θα γνωρίζουν. Κάποια στιγμή ίσως πρέπει να βγει αυτή η υπόθεση λίγο παραέξω απ' τα μπλογκ και την αρθογραφία που αφορά ένα περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Έτσι νομίζω.
Με ποιον τρόπο; Ε, ξέρω κι εγώ; Οργανώστε καμιά συνάντηση, να πέσουν ιδέες. Να κάνουν μια εισηγησούλα όσοι έχουν δουλέψει τόσο τα τελευταία χρόνια, για να ανασύρουν το θέμα από το βάλτο με τις εθνικιστικές ή αρχαιόπληκτες παλιατζούρες, ν' ακούσουμε και σας το νέο αίμα, με τις γνώσεις και τη φρεσκάδα και την υπευθυνότητα που δείχνετε, να πάρουμε κι εμείς μια ανάσα.
α

hominid είπε...

Για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, μπορείτε να βρείτε μια παλιότερη σχετική συζήτηση στο Περιγλώσσιο (στα σχόλια - προσέξτε ιδίως εκείνα του Dr Moshe). Επειδή, βέβαια, όσοι ανακατεύονται με τα πίτουρα διατρέχουν τον γνωστό κίνδυνο, κάποια αμηχανία που παρατηρείται από την πλευρά των επιστημόνων δεν είναι αδικαιολόγητη.

Ανώνυμος είπε...

"θεραπευτικές παρενέργειες", όπως λέμε ο διαβόητος Πύργος του Άιφελ κλπ.
Ο δε σχολιασμός του φορέματος ως ροζ, αντί για ρόδινου;
Για να μην αναφερθούμε στην χρήση του όρου φούξια αντί του αλωπεκόχρους
;-)

hominid είπε...

Με δεδομένη την ελληνική προέλευση όλων των λέξεων όλων των γλωσσών του κόσμου, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για ξένες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Η κριτική σας, επομένως, για το "φούξια" κτλ. είναι εμφανώς άδικη και αντιεπιστημονική.

;)

Ανώνυμος είπε...

Ε, καλά... έτριβα τα μάτια μου και έβλεπα το βίντεο ξανά και ξανά, στην αρχή, ΜΗΝ μπορώντας να πιστέψω αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια μου: Ολόκληρος Αδωνις SS Φον Γεωργιάδης να προλογίζει ΣΟΒΑΡΗ (χαχα) εκπομπή του ΞΕσαλωμένου και ΞΕχαρβαλωμένου (πρώην Χουντο-γλύφτη που καταδίκαζε το Γαλλικό Μάη 68 επί χούντας) Χαλια-βδέλλα...

ΩΡΑΙΟΝ εύρημα, αξιο-γιαούρτευτον. Εσπευσα να γιουτουμπεδώσω το Χαλιαβ δέλα, 13 ολάκερα επεισόδια μιλάμε, ΦΑΣΩΘΗΚΑ εντελώς, λεξοπλαστικώς, Βρωμοβδέλλας ελάλησε πλέον ολοσχερώς και δεν έχασα ΟΥΤΕ έβα bit χρήσιμης πληροφορίας που δεν βλέπω (εδώ και χρόνια) ΚΑΜΜΙΑ εκπομπή του.

ΟΛΑ ΕΔΩ φασώνονται και... ΟΥΔΕΝ ανεξήγητον (στο τέλος). Αρχιδάδωνις και Χολεροβδέλλας, τεντζερέδια αλληλο-καπακωμένα...

hominid είπε...

Αδικείτε λίγο τους δύο κυρίους. Τουλάχιστον τη συμβολή τους στον ψυχαγωγικό τομέα οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε.